Behandling af karsprængninger med laser

Mange mennesker oplever med tiden af få uønskede karsprængninger i ansigtet, på halsen, dekolletage (decolleté) eller ben/krop. Disse kan effektivt behandles med laser. Den kosmetiske sygeplejerske vil til din konsultation vurdere om, der skal behandles med IPL eller Nd-Yag laser. Dette vurderes ud fra størrelsen af karrene og hvor de er lokaliseret henne.

Årsag til karudvidelser

Karudvidelser kan være arveligt betinget eller opstå som følge af vind, vejr, sol og solarie samt som led i den naturlige aldring. Andre årsager kan være hudsygdomme som f.eks. rosacea og acne eller senfølger efter strålebehandling i forbindelse med kræftsygdom.

Hvilke karsprængninger kan behandles?

Som udgangspunkt kan alle røde og blå karudvidelser samt diffus rødme i ansigt, på hals og dekolletage behandles. Blodkar på ben kan også behandles, men her kræves der en vurdering af, om der forinden skal behandles med mikroskleroterapi.

Hvor mange behandlinger skal der til?

Du skal forvente 2-4 behandlinger med minimum 4 ugers interval for at opnå det ønskede resultat. Særligt området på næsen og ved næsefløjene kræver ofte flere behandlinger grundet kraftigere blodtryk fra dybereliggende kar i dette område.

Før behandlingen

Inden behandlingen skal du til en konsultation hos den registrerede behandler. Her får du en vurdering samt rådgivning og vejledning om selve behandlingen. Inden behandlingen tages der fotos til klinisk brug af behandlingsområdet, og du skal underskrive en samtykkeerklæring.

Behandlingen

Under selve behandlingen har du beskyttelsesbriller på og ligger i en behagelig behandlingsstol.

Ved IPL-behandling påsmøres ultralydsgel på huden. Dette virker lysledende, således at lyset fra laseren ledes ned til blodkarrene og opvarmer karrene, der herefter går til grunde. I forbindelse med selve behandlingen udsendes korte lysglimt fra laseren, og du vil føle varme og kortvarig smerte i området, der kan føles som at blive ramt af en elastik.

Behandlingen varer typisk 15-30 min. afhængigt af størrelsen af det behandlede område.

Forventet resultat

Efter behandlingen kan der forekomme rødme og kraftig hævelse samt i nogle tilfælde blå mærker. Disse gener vil oftest aftage i løbet af 2-7 dage. For at mindske generne kan området køles eller påsmøres kølende/beroligende creme. Der må gerne anvendes makeup umiddelbart efter behandlingen.

Effekten er oftest rigtig god, men kan dog variere fra person til person afhængigt af bl.a. karrenes lokalisation, type, størrelse samt årsag.

Der vil på sigt kunne dannes nye karsprængninger. Dette afhænger bl.a. af aldring, genetik, livsstil, miljø, kost, alkohol, rygning, sol, stråling, sygdom, medicinindtag og hudpleje.

Det er vigtigt, at der minimum 2 måneder efter behandlingen anvendes solfaktor 50 + på det behandlede område. Dette for at minimere risikoen for solskader og pigmentforandringer i området.

Forholdsregler i forbindelse med behandling med laser

I forbindelse med din behandling skal der tages følgende forholdsregler for at opnå et godt resultat:

  • Du må ikke udsættes for sollys eller solarium 4 uger før og 4 uger efter en behandling.
  • Du må ikke være brun af selvbruner el.lign.
  • Du må ikke være gravid eller ammende.
  • Du skal være minimum 18 år.
  • Du må ikke have været i behandling med isotretinoin eller tetracyklin inden for de seneste 6 måneder.
  • Du må ikke være i behandling for kræft.

Download information

Du kan downloade vores information og samtykkeblanket her.