Hudforbedring med fraktioneret CO2-laser

Hvad er fraktioneret CO2-laser behandling?

Fraktioneret CO2-laser behandling foregår ved at bruge en CO2-laser, der opvarmer og brænder bindevævet i læderhuden, hvilket medfører, at huden trækker sig sammen. På denne måde vil rynker og ar glattes ud, og man vil opnå en markant hudforyngelse. Der vil dannes nye elastiske og kollagene fibre samt glykosaminer (som er grundsubstansen i læderhuden). De elastiske og kollagene fibre er vigtige for elasticiteten i huden. Glykosaminerne binder fugten i huden og har derfor betydning for hudens udseende. I tillæg til at huden trækker sig sammen, sker der en peeling af den øverste del af huden, hvorved der dannes et pænt nyt hudlag. Der kan gå op til 1 år, før man ser det fulde resultat af behandlingen. Effekten kan være en 5-10 års yngre udseende hud. Resultatet forventes at holde i mange år, men behandlingen skal gentages med alderen. Der anbefales et behandlingsforløb med op til 3 behandlinger med minimum 6 ugers mellemrum.

Hvad hjælper fraktioneret CO2-laserbehandling mod?

Behandlingen er effektiv mod kreppet hud og fine linjer og rynker i hele ansigtet, akne ar, andre ar  og strækmærker. Fraktioneret CO2-laser behandling hjælper også mod løs hud og rynker under øjnene. Behandlingen kan kombineres med andre laserbehandlinger.

Hvordan foregår behandlingen?

Den fraktionerede C02-lasers opvarmning af huden går dybt ned i huden og påvirker flere lag i huden. Den opvarmes i små prikker afsat med lille afstand i et tæt netværk. Denne kontrollerede skade i huden giver en effektiv hudforyngelse. Ophelingstiden er ca. 5 dage.

Selve behandlingen foregår i lokalbedøvelse.

Hudlægen bestiller på apoteket fucidin-creme, som skal anvendes 3 gange på selve behandlingsdagen. I tilfælde af herpesudbrud i ansigtet, suppleres med herpes medicin. Hvis hele ansigtet behandles, bruges antibiotika som tabletter i stedet for fucidin-creme. Det anbefales at bruge cremer til efterbehandling for at understøtte resultatet, når sårene er ophelet. Disse cremer kan købes i klinikken.

Forløbet efter behandlingen

Lige efter behandlingen ses der prikker i huden, hvor huden er let rødlig. I de efterfølgende dage tiltager rødmen, og der tilkommer hævelse og let mørkfarvning og sår. Der vil forekomme let afskalning af huden, og der kan være nogen smerte, hævelse og væsken i efterforløbet. Ophelingen varer cirka 5 dage.

I den første uge efter behandlingen må huden vaskes forsigtigt med lunkent vand, og herefter må huden vaskes, som man normalt gør.

Det kan klø i huden, når sårene begynder at læge. Det er vigtigt at undgå at kradse i sårene.

Make-up kan anvendes 5 dage efter behandlingen.

Hvis der er rødme i huden vil denne forsvinde efter 2-6 måneder.

Der skal anvendes solcreme med SPF 50+ og UVA-filter i den efterfølgende solsæson (april-oktober).

Hvad er bivirkningerne ved CO2-laserbehandling?

Ved en fraktioneret CO2-laserbehandling laves der hul i hudbarrieren, hvilket medfører risiko for infektion i huden. Tegn på infektion er tiltagende rødme, hævelse og smerter. Ved mistanke om infektion i huden kontaktes klinikken, eller lægevagt eller lignende hvis det er udenfor klinikkens åbningstid. Undtagelsesvis kan der komme farveændringer i huden. Ardannelse ses yderst sjældent.

Kan alle få CO2-laserbehandling?

Fraktioneret Co2 laserbehandling er ikke egnet til personer, som har tendens til at danne store tykke ar. Hos mørke hudtyper kan der ses en midlertidig hyperpigmentering efter behandlingen.

Der behandles ikke ved følgende tilstande:

  • Graviditet
  • Infektioner (generelle eller lokale)
  • Bindevævssygdomme
  • Amning
  • Ved brug af immundæmpende medicin

Det er nødvendigt, at man som kunde besvarer alle spørgsmål fra behandler side vedrørende ens sundhedssituation, da tilbageholdelse af nødvendig information om ens sundhed og medicinforbrug kan forøge risikoen for at opleve bivirkninger ved behandlingen.

Forholdsregler ved behandlingen:

For at reducere risiko for pigmentproblemer efter behandlingen, er det vigtigt, at man ikke har taget sol i mindst en måned før behandlingen samt, at man anvender en solcreme med høj faktor (50+) i den kommende solsæson.

Effekt af CO2-laserbehandlingen

Hud med rynker vil som regel komme til at se 5-10 år yngre ud, og hud med ar efter akne vil blive pænere og glattere. Man kan aldrig garantere, at de uønskede hudforandringer forsvinder helt. Det vil under tiden være muligt at se overgangen til den ubehandlede hud. Dette er dog sjældent ved den fraktionerede metode.

Generelt kan man sige, at resultatet afhænger af udgangspunktet før behandlingen samt af den enkelte persons hudtype og hudens evne til at danne kollagen, og om man følger de angivne retningslinjer i efterforløbet. Den fulde effekt ses først efter 1 år.

Det er vigtigt at forstå at en forventningsaftale før behandling er vigtig, da man betaler for behandlingen og ikke for effekten. En vurdering af effekten er subjektivt og vanskelig at definere.

Information og samtykke

Efter at have gennemlæst den skriftlige information skal man have mundtlig information om behandlingen og mulighed for at stille spørgsmål. Man har her mulighed for at medbringe en bisidder.

Da der er tale om en kosmetisk behandling, skal der efter den mundtlige information gå mindst 1 uge (lovpligtig betænkningstid), før man kan give sit samtykke til behandlingen og kan blive behandlet.

Download information

Du kan downloade vores information og samtykkeblanket her.