Behandling af uønsket hårvækst – hårfjerning med IPL

Mange mennesker oplever problemer med uønsket hårvækst, der kan være kosmetisk skæmmende samt give gener i form af svedlugt, irritation af huden og indgroede hår. For kvinder drejer det sig især om hårvækst i ansigtet, på ben og i bikinilinjen. Hos mænd er det ofte hår på ryg og skuldre, der er generende. De fleste hår kan effektivt behandles med IPL. Til behandling af uønsket hårvækst anvender vi hos Amalieklinikken Anti-age den bedste og nyeste teknologi.

Årsag til uønsket hårvækst

Øget hårvækst kan være arveligt, men også hormonelt betinget. Eksempelvis oplever mange kvinder, at hårvæksten på uønskede områder som f.eks. ansigtet med alderen og i forbindelse med overgangsalderen kan forværres. Årsagen hos kvinder kan også være PCOS, en hormonforstyrrelse, der gør at kvinden bl.a. danner for meget mandligt kønshormon med øget hårvækst til følge.

Mænd har som regel kraftigere hårvækst end kvinder, hvilket for nogle kan være generende. Årsagen kan hos mænd være genetisk, men kan også skyldes en øget produktion af mandligt kønshormon.

Hvilke hår kan behandles?

Som udgangspunkt kan alle mørke og sorte hår behandles. behandlingen virker ikke på helt lyse hår, da behandlingen er baseret på, at lyset opfanges af pigmentet i hårstrået. Er håret lyst, vil der således ikke være noget pigment i hårstrået til at opfange lyset fra Ellipsen.

Hvor mange behandlinger skal der til?

Du skal forvente 6-8 behandlinger med minimum 4 ugers interval for at opnå det ønskede resultat. Alle hår har en cyklus, der består af en vækstfase, hvor der dannes et nyt hår, som vokser til en vis længde. Herefter falder håret ud, og hårsækken hviler i en periode, inden den igen danner et nyt hår. De forskellige hår følges ikke ad i vækstfasen, hvorfor der hele tiden vil være hårsække, der er i vækst og indeholder hår, samtidigt med at andre hårsække hviler og ikke indeholder hår.

For at behandle alle hår effektivt, skal hårene behandles i vækstfasen. Dette kræver, at der foretages flere behandlinger med måneders interval. Hårets cyklus kan variere afhængigt af bl.a. stedet på kroppen, etnicitet, hudtype, alder, hormonstatus samt arvelige faktorer.

I ansigtet behandles der typisk med 1-2 måneders interval. På krop og ben behandles typisk med 2-4 måneders interval.

Før behandlingen

Inden behandlingen skal du til en konsultation hos en af vores registrerede laserspecialister. Her får du en vurdering samt rådgivning og vejledning omkring selve behandlingen. Inden behandlingen optages klinisk foto af behandlingsområdet og du skal underskrive en samtykkeerklæring.

Behandlingen

Under behandlingen har du beskyttelsesbriller på og ligger i en behagelig behandlingsstol. Ved IPL-behandlingen påsmøres ultralydsgel på huden. Dette virker lysledende, således at lyset ledes ned til hårsækken, der opvarmes og derved går til grunde.

I forbindelse med selve behandlingen udsendes korte lysglimt og du vil føle varme og kortvarig smerte i området. Dette kan føles som at blive ramt af en elastik. Behandlingen varer typisk 15-60 min. Afhængigt af størrelsen af det behandlede område.

Forventet resultat

Efter behandlingen kan der opstå rødme og små forhøjninger/hævelse i huden omkring de enkelte hårstubbe og huden kan føles varm. Dette er en normal reaktion og vil oftest aftage i løbet af 2-7 dage. I meget sjældne tilfælde kan der opstå en forbrænding af huden. For at mindske generne kan området køles eller påsmøres kølende/beroligende creme.

Der må anvendes makeup eller creme umiddelbart efter behandlingen.

Effekten er oftest rigtig god, men kan dog variere fra person til person, afhængigt af bl.a. hårenes lokalisation, tykkelse, farve og årsag. Der vil dog på lang sigt kunne dannes nye hår. Dette afhænger bl.a. af genetik, hormonelle faktorer eller medicinindtag.

Forholdsregler i forbindelse med behandling med IPL- og laserbehandling

I forbindelse med din behandling skal der tages følgende forholdsregler for at opnå et godt resultat:

  • Du må ikke udsættes for sollys eller solarium 4 uger før og 4 uger efter en behandling.
  • Du må ikke være brun af selvbruner el.lign. Da huden skal være så lys som muligt på behandlingstidspunktet.
  • Du må ikke være gravid eller ammende.
  • Du skal være minimum 18 år.
  • Du må ikke have været i behandling med isotretinoin eller tetracyklin inden for de seneste 6 måneder.
  • Du må ikke være i behandling for kræft.
  • Du må ikke fjerne hårene med pincet, hårfjerningsmiddel eller voks 4 uger inden behandling.
  • På behandlingsdagen skal du møde op med 1-2 mm synlig hårstubbe.
  • I hele behandlingsforløbet bør der anvendes solfaktor 50+ i behandlingsområdet.

Betænkningstid

Der er ikke lovpligtig betænkningstid ved hårfjerning med IPL-laser. Du kan derfor tilbydes behandling så snart du er blevet informeret og har afgivet dit samtykke til behandlingen.

Download information

Du kan downloade vores information og samtykkeblanket her.