Behandling af karsprængninger med IPL

Bemærk at behandlingen udføres af vores kosmetiske sygeplejerske i Aarhus.

Mange mennesker oplever med tiden af få uønskede karsprængninger i ansigtet, på halsen eller dekolletage (decolleté). Disse kan effektivt behandles med IPL eller laser. Den kosmetiske sygeplejerske vil til din konsultation vurdere om, der skal behandles med IPL eller laser (Nd-Yag laser). Til behandling af karsprængninger med IPL anvender vi på Amalieklinikken den bedste og nyeste teknologi, Ellipse Nordlys.

Årsag til karudvidelser

Karudvidelser kan være arveligt eller opstå som følge af vind, vejr, sol og solarie samt som led i den naturlige aldring. Andre årsager kan være hudsygdomme som f.eks. rosacea og acne eller senfølger efter strålebehandling i forbindelse med kræftsygdom.

Hvilke karsprængninger kan behandles?

Som udgangspunkt kan alle røde og blå karudvidelser samt diffus rødme i ansigt, på hals og dekolletage behandles.

Hvor mange behandlinger skal der til?

Du skal forvente 2-4 behandlinger med minimum 4 ugers enterval for at opnå det ønskede resultat. Særligt området på næsen og ved næsefløjene kræver ofte flere behandlinger grundet kraftigere blodtryk fra dybereliggende kar i dette område.

Før behandlingen

Inden behandlingen skal du til en konsultation hos den registrerede behandler. Her får du en vurdering samt rådgivning og vejledning om selve behandlingen. Inden behandlingen tages der fotos til klinisk brug af behandlingsområdet og du skal underskrive en samtykkeerklæring.

Behandlingen

Under selve behandlingen har du beskyttelsesbriller på og ligger i en behagelig behandlingsstol. Ved IPL behandling påsmøres ultralydsgel på huden. Dette virker lys ledende, således at lyset fra Ellipsen ledes ned til blodkarrene og opvarmer karrene, der herefter går til grunde. I forbindelse med selve behandlingen udsendes korte lysglimt fra Ellipsen og du vil føle varme og kortvarig smerte i området, der kan føles som at blive ramt af en elastik.

Behandlingen varer typisk 15-30 min. Afhængigt af størrelsen af det behandlede område.

Forventet resultat

Efter behandlingen kan der forekomme rødme og kraftig hævelse samt i nogle tilfælde blå mærker. Disse gener vil oftest aftage i løbet af 2-7 dage. For at mindske generne kan området køles eller påsmøres kølende/beroligende creme. Der må gerne anvendes makeup umiddelbart efter behandlingen.

Effekten er oftest rigtig god, men kan dog variere fra person til person afhængigt af bl.a. karrenes lokalisation, type, størrelse samt årsag.

Der vil på sigt kunne dannes nye karsprængninger. Dette afhænger bl.a. af aldring, genetik, livsstil, miljø, kost, alkohol, rygning, sol, stråling, sygdom, medicinindtag og hudpleje.

Forholdsregler i forbindelse med behandling med IPL eller laserbehandling

I forbindelse med din behandling skal der tages følgende forholdsregler for at opnå et godt resultat:

  • Du må ikke udsættes for sollys eller solarium 4 uger før og 4 uger efter en behandling.
  • Du må ikke være brun af selvbruner el.lign.
  • Du må ikke være gravid eller ammende.
  • Du skal være minimum 18 år.
  • Du må ikke have været i behandling med isotretinoin eller tetracyklin inden for de seneste 6 måneder.
  • Du må ikke være i behandling for kræft.